Kolagrottor

recept småkakor
Dagens inlägg blir en variant på en klassisk hallongrotta där du ersätter sylt med dulce de leche och lite flingsalt. Båda kakorna är såklart väldigt goda och hallongrottor har alltid varit min favoritkaka som liten. Det är något med den vaniljsmakande mördegen i samband med en god fyllning som gör att dessa kakor är svåra att motstå.
I den här kakan som jag hittade hos Jennys Matblogg så använder du dig av karamelliserad mjölk eller dulce de leche till fyllningen. Man kan antingen välja att koka en burk oöppnad sötad kondenserad mjölk för att få till den krämiga fyllningen eller göra som jag gjorde och ta en färdigkokt burk som säljs under namnet karamelliserad mjölk.
Kakorna är också väldigt goda att toppa med noblesse när de kommer ur ugnen för att få till en god kombination med choklad och kola.
De är också väldigt bra att frysa och därför en perfekt kaka att ha ifrysen inför oväntat besök.
 
Recept
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (det går med vaniljpulver också men använd då en mindre mängd och degen kommer inte få samma ljusa färg)
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk ELLER 1 burk karamelliserad mjölk
Eventuellt Noblesse choklad till topping
 
Gör så här:
 Om du använder sötad kondenserad mjölk: Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med kondenserad mjölk. Koka hela burken i cirka tre timmar, var noga med att den hela tiden är täckt med vatten. Låt den sen svalna helt innan du öppnar den. Du ska då ha en krämig och god kolasås. Ju längre du kokar desto fastare blir kolan i sin konsistens.
 
 Om du istället väljer att använda dig av karamelliserad mjölk så är kolan klar och det enda du kan behöva göra är att röra runt den lite innan du fyller kakorna för att göra den "smidigare".
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Tärna ner smöret och knåda tills du får ihop en deg. Det går att göra i en matberedare men jag föredrar för hand då man bättre känner hur degen känns och om det behövs lite mer mjöl eller liknande.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt sen degen vila i kylskåpet en liten stund, det gör att den blir lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar. Gör en rejäl grop i varje kula, här kan man antingen använda skaftet till en träslev eller liknande redskap eller göra hål för hand istället. Fyll up hålen med den krämiga kolakrämen och toppa med lite flingsalt om ni vill.
Grädda i 8-10 minuter eller tills dess att kakorna har fått lite färg.
När ni tar ut kakorna så kan man lägga på en Noblesse om man vill, medan de är fortfarande är varma.
Ät och njut!

Kommentera inlägget här: