Klassisk kladdkaka

mjuka kakor recept
Ytterligare ett långt uppehåll har det blivit från bloggen men nu har jag flera goda recept att dela med er :). Nu när hösten har kommit så är det ju så mysigt att baka något gott och sätta sig ner med en god kopp te eller kaffe, mumsigt fikabröd, tända ljus och en bra film eller serie när det är kallt och ruggigt ute.
Dagens recept är ett av de vanligaste fikabröden i Sverige, den klassiska kladdkakan. Kladdkakan har tillochmed fått sin egen dag precis som kanelbullen, den 7 november varje år så är det kladdkakans dag.
Kladdkaka är också ett vanligt recept att starta med när man vill lära sig baka, detta för att den är enkel att göra, innehåller ingredienser som de flesta brukar ha hemma och den går att variera i oändlighet efter tycke och smak. Det går till exempel att lägga till blockchoklad eller olika sorters godis i kakan för att göra den lite lyxigare. Man kan också smaksätta med saker som citrus eller saffran (det lär komma ett recept på en saffranskladdkaka när vi kommer lite närmre advent och jul). Men ibland är det enklaste det godaste så det här receptet är utan smaksättningar eller tillägg.
 
Recept
Receptet hittade jag här: https://www.ica.se/recept/kladdkaka-grundrecept-722982/
 
100 gram smör 
2 ägg
3 dl strösocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Smör och ströbröd till formen
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull, ställ det åt sidan och låt det svalna något
Vispa ihop ägg och socker, använd inte en elvisp. En del av det som gör en kladdkaka kladdig är att den inte innehåller någon "inrörd luft", det finns inget extra som gör att den kan jäsa uppåt utan resultatet blir en mer kompakt och kladdig chokladsmakande kaka.
I nästa steg så kan man göra på två sätt, antingen så blandar man de torra ingredienserna i en separat bunke innan de blandas ner i äggsmeten men det går precis lika bra att tillsätta dem direkt till äggsmeten och sedan blanda.
Tillsätt sist det smälta smöret och blanda försiktigt ihop allt till en jämn smet.
Häll sedan över smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (öka eller minska tiden beroende på hur kladdig eller seg man vill ha den). För vår del så blev 10 minuter perfekt med en mjukseg kaka som fortfarande var kladdig utan att vara rinnande.
 
Ta ut kakan och låt svalna.
 
Servera med vispad grädde eller lite vaniljglass och njut.
 
Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och rör ner i äggblandningnen.
 
Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt ihop till en jämn smet och häll sedan över smeten i en smörad och bröad springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 8 bitar).
 
 

Kommentera inlägget här: