
Nu är påsken över för i år och även om den inte blev som planerat så har det varit väldigt lugnt, skönt och mysigt. Vi har ätit gott, fortsatt att greja hos mamma och pappa och kollat på bra film och serier. Påsken är för mig förknippad med ganska lätt mat och efterrätter. Vi brukar äta mycket sill, lax och ägg även om det såklart finns med det traditionella inehållet som janssons frestelse också. En annan favorit är lammstek som mamma brukar laga någon gång under påsken. Så gott ! :)
När det kommer till den mer söta sidan av påsken så blir iallafall jag sugen på att smaksätta mitt fika med lite lättare smaker än de man kanske använder på hösten och vintern. Smaker som rabarber, citrus och bär är passande smaker som man kan göra mycket gott med nu på vårkanten medan höst för mig är mera kryddor, äpplen och saffran.
Jag nämnde inte choklad nu för det kan man ju njuta av när som helst, eller hur ;) men även där så finns det en viss påverkan på vilken tid på året man bakar tycker jag. Hösten och vintern är för mig mer mjölk- och mörk choklad, lite tyngre smaker medan våren och sommaren lockar till att använda vit choklad då det passar så bra med t.ex. rabarber eller de färska jordgubbarna när de kommer lite senare.
Till påskafton i år som ju inte blev som planerat så tyckte jag att vi skulle lyxa till det lite med en god efterrätt ändå. Jag funderade ett tag på om man skulle göra en påsktårta men valet föll till slut på keylime paj efter ett recept från Roy Fares eftersom det fortfarande är renovering som pågår hos föräldrarna.
Det är en väldigt fräsch paj som både är god och enkel att göra. Den består av en digestivebotten och sen en krämig fyllning med mycket smak av lime som man först gräddar men sen låter svalna då pajen serveras kall. Den passar därför väldigt bra att förbereda också om man vill planera sin efterrätt i god tid. Pajen håller i ett par dagar i kylskåp efter att den är gjord.
Recept
Jag bakade som sagt efter ett recept av Roy Fares som jag hittade här: https://mittkok.expressen.se/recept/key-lime-pie-recept/
I orginalreceptet så står det 12 bitar men jag skulle säga att beroende på storlek och pajform du använder så får du ut mellan 8-12 bitar. Bilden nedan visar hur stor bit vi skar och fick då ut åtta bitar på en medelstor pajform.

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (397g), i orginalet står det 400g men jag har använt 1 burk båda gångerna jag gjort denna och inte märkt av att det skulle påverka
125 g (1 ¼ dl) färskpressad limesaft, motsvarar ca 4-5 limefrukter
Rivet skal från 2 tvättade limefrukter
10 g (1 msk) vaniljsocker
30 g äggula (2 stycken äggulor)
110g ägg (2 ägg)
I orginalreceptet som är gjort av Roy Fares så står alla ingredienser uppmätta i både gram men även deciliter och liknande. Jag har upplevt det enklast att följa de icke viktbaserade måtten när jag gjort den och den har blivit bra båda gångerna men har skrivit med båda sätten i receptet ovanför.
Pajskal
100 g smör
200 g (ca 14-15 kex) digestivekex
30 g (2 msk) strösocker
Garnering
Vispgrädde
Limeskal
Färska bär
Gör så här:
Värm ugnen till 170 grader.
Fyllning: Blanda kondenserad mjölk, limesaft, skal och vaniljsocker med en slickepott i en bunke. Vänd ner först äggulorna och sen äggen och rör försiktigt ihop det till en slät blandning. Låt sen fyllningen stå och dra i 15-20 minuter i rumstemperatur medan du gör pajskalet.
Pajskal: Smält smöret. Krossa kexen till småsmulor (antingen i matberedare eller med hjälp av t.ex. en mortel) Tillsätt smöret och sockret till de krossade kexen och rör ihop blandningen.
Tryck ut smulblandningen i en pajform, ca 22-24 cm i diameter och var noga med att täcka upp på kanten. Grädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter
Sila ner fyllningen i pajskalet. Det tar bort limeskalet och gör så att fyllningen blir slät och pajen blir "trevligare" att äta. Jämna till ytan om det behövs och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Låt pajen svalna helt och låt den sen stå i kylen i minst 2 timmar innan servering.
Servera den tillsammans med vispad grädde, lite färskrivet limeskal om du vill och färska bär.