
För ett tag sedan så fixade jag och Mamma lite extra god fredagsfrukost till kollegorna på centralen.
Ville då även lyxa till det med lite gott färskt bröd. Kravet jag hade var att det skulle vara ett grovt bröd och ganska enkelt att göra, valet föll på ett grovt rågbröd som jag hittade hos ICA.
Bröd har varit något som jag har varit lite tveksam till att baka tidigare för att jag har tyckt att det har varit svårt men har vågat mig på mer och mer på senaste tiden.
Det här brödet kändes som ett säkert kort då det är ett "filmjölksbröd", där alla ingredienser blandas till en smet och sen gräddas det i en brödform. Det är också väldigt likt ett tidigare recept jag delat här på bloggen, Sofias tärnalimpor som bygger på samma princip och är ett av mina favoritbröd att baka.
Recept
Receptet hittade jag här: https://www.ica.se/recept/grovt-ragbrod-724915/
Receptet ger 1 limpa
4 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
2 tsk brödkryddor
5 dl filmjölk eller yoghurt
3/4 dl ljus sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Tillsätt filmjölken och sirap till de torra ingredienserna och blanda det sedan till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och mjölad brödform.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter.
Låt svalna i formen i 10 minuter och stjälp sedan upp på galler för att svalna helt.
Jag har inte prövat själv men kan tänka mig att det kan vara ett gott bröd att tillsätta torkad frukt om man gillar det eller kanske någon sorts fröer? Brödkryddor är också en sak som kan vara en smaksak om man gillar eller inte. Smaken i detta bröd är ganska mild men mängden går säkert att halvera utan att det påverkar brödet nämnvärt.

En bild på den goda frukost vi fixade :)
skriven
Supergott!