
Ibland så blir man sugen på en specifik sak och måste baka något med det. ;) Härom veckan var det kardemumma för min del och valet på bakverk föll på en kardemummakaka som toppades med pärlsocker. Smeten var liknande sockerkaka i smaken men använde yoghurt som vätska istället för mjölk. Det ger en lite mer kompakt men väldigt saftigt kaka. Ett annat knep som ger en god kaka är att istället för att smaksätta kakan med malen kardemumma så användes det här kardemummakärnor som mortlades innan de tillsattes i smeten. Det ger en lite djupare kardemummasmak än vad den malda kardemumman gör.
Receptet till den här kakan hittade jag hos Madame Edith, en matblogg som jag inte hade varit inne på tidigare men som vid en snabb anblick verkar ha många roliga recept att pröva i framtiden. Väl värt ett besök.
Recept
Receptet hittade jag här: https://www.madameedith.se/2017/09/29/kardemummakaka/
125 gram smör
1 msk kardemummakärnor
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Toppas med: Kanel och pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret
Stöt kardemumma grovt i en mortel.
Vispa ägg och strösocker pösigt, rör sen ner smör kardemumma och filmjölk/yoghurt i äggsmeten.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver (eller tillsätt båda "oblandat" samtidigt). Rör ner i smeten
Fördela den ganska tjocka smeten i en smord och bröad springform. Strö på kanel och pärlsocker efter smak på toppen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Kolla med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt den sen svalna i formen.