Jordgubbs- och rabarberkaka med smultäcke och brynt smör

mjuka kakor
Finns det något godare än jordgubbar och rabarber på sommaren ? 
Den här kakan prövades därför att vi hade både rabarber och jordgubbar som behövde användas innan de blev dåliga. När jag sökte efter receptet så valde jag att söka efter något som innehöll flera av de ingredienser som jag har fastnat för på senaste tiden.
Den innehåller därför kardemumma som jag tycker passar väldigt bra tillsammans med den syrliga smaken från rabarber.
Den innehåller också brynt smör som jag har varit lite rädd för att pröva förut men nu använt i flera olika bakverk. Brynt smör ger en väldigt god, djup och nötig smak till bakverk utan att innehålla nötter.
Brynt smör är när smöret först smälts och man sedan fortsätter värma på det tills smöret slutar "fräsa" och börjar brynas istället. Smöret är brynt när det fått en gyllene färg och man kan känna en nötaktig doft från smöret som påminner lite om smörkola. 
Receptet som jag använde den här gången kommer från matbloggen Salt & Peppar som är en blogg som jag läst länge men inte prövat så mycket från. 
 
Recept
Receptet hittade jag här: 
https://saltpeppar.se/jordgubbs-och-rabarberkaka-med-brynt-smor/
 
Kakan
100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
 
Fyllning
5-7 dl jordgubbar och rabarber
Jag använde 7 dl när jag bakade den här kakan. Skulle jag göra det igen så skulle jag ta något mindre då vi upplevde att kakan blev ganska blöt pga att jordgubbarna släppte ifrån sig mycket vätska. Inget fel på kakan och den var fortfarande väldigt god så det är nog en smaksak. Gillar ni lite kletigare kakor så kan ni använda 7 dl. Min fördelning var nog ungefär 50/50 mellan jordgubbar och rabarber.
Smuldegstäcke
50 gram smör
1/4 dl råsocker/strösocker/farinsocker (smaksak vad ni vill använda, jag använde råsocker vid denna bakning)
1 1/2 dl havregryn
1 tsk grovmalen kardemumma

Gör så här:

Smält 100 gram smör i en kastrull och vänta tills det slutar "fräsa", det är då smöret börjar brynas istället. När smöret är brynt så får det en gyllene färg och doftar lite kolaaktigt. Ta det från plattan och låt det svalna lite.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vetemjölet och sist det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Smörj en form med löstagbar kant och använd antingen ströbröd eller kokos för att "bröa" formen. Smeten är ganska tjock och trögflytande men det är rätt konsistens, bred ut den i formen så att den blir ett jämnt lager.

För fyllningen  så delar du jordgubbar och rabarber i små bitar och strör ut över smeten.

Smuldegen görs genom att du smälter smör och sen tillsätter övriga ingredienser till det smälta smöret så att det bildar en smet. Strö sedan ut det över kakan och fyllningen.

Grädda kakan i 180 grader, 35-40 minuter mitt i ugnen. Låt hellre kakan bli lite för kladdig än torr.

Servera den gärna avsvalnad tillsammans med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

 

 

 

Kommentera inlägget här: