Rabarbergrottor

recept småkakor
re
När jag startade den här bloggen så hade jag två funderingar på namn. Det ena var stisskaka som det tillslut blev. Det andra var någon variant där jag kunde få med "rosa bok" på något sätt. Jag har lärt mig att baka till stor del efter de recept som mamma har handskrivet eller klistrat in utklipp av i en rosa skrivbok, det är en av sakerna som gjort att jag har ett stort bakintresse idag och något som jag ville få med på något sätt men i det här receptet så får ni iallafall ett smakprov av hur recept kan vara uppskrivna i den rosa boken. 
 
Jag har fallit in i ett mönster med mina recept här verkar det som, men här kommer iallafall ytterligare en variant på den klassiska hallongrottan.
Den här kakan är gjord på den deg som vi alltid använt till att baka hallongrottor med, men istället för hallonsylt så är kakan fylld med en rabarberkompott.
Hallongrottor är en väldigt tacksam kaka på det sättet att degen är enkel att göra, med ingredienser som de flesta ofta har hemma och som fungerar väldigt bra att dubblera eller frysa in om behovet finns.
Man kan också använda sig lite av en "man tager vad man haver" attityd till vad man ska fylla dem med. Jag föredrar nog främst den klassika hallonsylten men den här varianten blev en favorit den med och har bakats flera gånger sen vi hittade receptet. Jag har också fyllt kakor gjorda av samma deg med både jordgubbssylt och äpplemos och fått bra resultat.
Här kommer iallafall receptet, tillsammans med recept på den rabarberkompott som vi använde oss av till fyllningen. Den här gången är receptet taget ur mammas rosa bok med recept så har ingen länk att dela med mig av.
 
Recept
250 gram smör
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver (snabb inte kok, motsvarar ungefär en påse från de små paketen med marsanpulver)
1,5 tsk bakpulver
 
Rabarberkompott
200 gram rabarber
1dl strösocker
Gör så här:
Vi börjar med fyllningen den här gången.
Väg upp 200 gram rabarber och skär dem sedan i småbitar som du lägger i en kastrull tillsammans med sockret. Koka sedan upp rabarber och sockerblandningen och låt det småkoka i 10 minuter.
Du behöver inte tillsätta någon vätska utan både sockret och rabarbern kommer släppa ifrån sig vätska när de värms upp. Jag valde att värma upp blandningen och låta det koka under omrörning då jag aldrig gjort kompott innan samt att jag ville se till att större bitar vart mosade då jag personligen inte är så förtjust i stora, trådiga rabarberbitar i bakverk utan föredrar mindre bitar.
När kompotten kokat i 10 minuter så ställer du den åt sidan och låter den svalna innan du fyller kakorna med den,
Man kan säkerligen tillsätta någon smaksättning här om man vill t.ex. kardemumma, lite citronskal eller vaniljpulver men i det här fallet var jag ute efter den rena rabarbersmaken.
Nu till kakorna. Det här är ytterligare en sån där deg där det är svårt att skriva tydliga och fina instruktioner då jag inte har några tydliga steg som jag följer när jag gör dem.
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda sedan smör och de torra ingredienserna med varandra, spara ca 1 dl av mjölet i början och tillsätt mer efter hur degen känns. Jag föredrar att arbeta degen för hand då det är enkelt att känna om degen känns bra, för torr eller för kletig men det går självklart bra att arbeta den i maskin också.
När degen är klar så ska den kännas "smidig", du ska kunna trycka lätt med ett finger i degen och det ska inte kännas kletigt eller smörigt utan mer följsamt.
Rulla sedan degen till bollar anpassade efter den storleken av kakor som du vill göra. Kakorna på bilden ovan är bakade i småbrödsformar men man kan ju göra större kakor också. Jag skulle då rekommendera formar i aluminium. Du får även anpassa gräddtiden efter storleken men det kan man avgöra beroende på ugn och hur kakorna ser ut efter angiven gräddtid.
När du rullat degen till bollar så gör du en liten grop i mitten av varje boll, antingen med ett finger eller med skaftet av en slev. 
Fyll sedan kakorna med kompotten, groparna ska vara välfyllda men inte "pösa över" då kommer fyllningen att rinna ut över degen.
Grädda kakorna i mitten av ugnen, 200 grader i cirka 15 minuter. När de är klara så ska de ha lite färg men inte vara gyllenbruna. 
Låt svalna och njut sedan av en väldigt god småkaka :)
Bilden visar vårt recept på hallongrottor, som det står skrivet i mammas rosa bok.

Kommentera inlägget här: