

Det här var vad jag roade mig med medan Fia gjorde kakorna i förra inlägget. Matbröd är något som jag inte har bakat så mycket men som jag gärna vill lära mig mer om och bli bättre på. Jag känner mig ganska trygg på bröden som vi brukar baka till jul såsom rågkakor och tekakor men limpor och andra bröd är något som jag inte känner mig lika bekväm med.
Det här receptet som jag hittade hos Lindas bakskola heter Sirapslimpa och jag valde det av två orsaker. Den första var att receptet innehöll rågsikt och jag visste att vi hade lite sånt kvar sen en tidigare bakning och det kändes som jag ville använda det. Den andra anledningen var att receptet verkade ganska enkelt och att det gick att halvera receptet för att göra en limpa istället för två ifall det inte skulle gå bra med det här lilla försöket. Slutresultatet blev ganska bra men se det här som Sirapslimpa försök 1,0 så kommer en ny variant ut när jag själv har fått lite mer övning på det.
Det är lite det jag vill visa här också, man behöver inte vara bra på allt på första försöket i bakning men man ska våga prova och inte vara rädd för att misslyckas. I det här fallet blev limpan godkänd men det hade absolut behövt lite mer knådning och tid vid formningen av själva limpan. Inga stora fel eller något som påverkar smaken på själva produkten men samtidigt något som sporrar mig att pröva igen och få till ett ännu bättre bröd.
Recept
Receptet hittade jag här: https://lindasbakskola.se/2019/09/26/sirapslimpa/
Halvera degen om du vill baka en limpa.
50 gram jäst
7 dl mjölk, fingervarm (funkar också med vatten)
2 tsk salt
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl sirap (ljus eller mörk)
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma vätskan och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och blanda tills det blir en smidig deg. Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
Dela degen i två lika stora delar om du gör två limpor.
Forma sedan degbitarna till limpor. Det var det här steget som jag själv var lite osäker på och det går att se på hur brödet har spruckit på bilden. Med en noggrannare knådning och formning än den jag gjorde så kommer man få ett slätare och finare bröd.
Strö över lite vetemjöl över limpan i formen och låt den sedan jäsa cirka 30 minuter till under bakduk.
Grädda limporna längst ned i ugnen i cirka 50 minuter på 180 grader. Ta upp bröden ur formarna för att svalna.