Havretoscarutor

mjuka kakor
Långpannekakor är alltid uppskattade. Dem är lätta att baka, smakar gott, passar oftast att frysa in och räcker till många. En bra långpannekaka enligt mig ska ha en saftig och god botten och antingen ha en god glasyr/topping eller vara fylld med något smarrigt som frukt, bär eller choklad :). Den här kakan är en variant på en klassisk toscakaka men istället för att göra en tosca med mandel eller nötter så var toscan här baserad på havregryn. Det blev riktigt gott och lite som en kombo mellan vårt recept på "knäcktäckepaj" och en sockerkaka. 
 
Recept
Receptet hittade jag här: https://recept.se/recept/havretosca-i-langpanna
Kakan
150 gram smör
4 ägg
3 dl strösocker
4dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Toscasmet
150 gram smör
2 dl strösocker
6 msk ljus sirap
3 dl havregryn
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten, tillsätt sist det smälta smöret och mjölken.
Häll ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och värm under omrörning tills allt smält ihop till en "kräm".
Bred toscasmeten över kakan och grädda ytterligare cirka 10 minuter. 
Ta ut kakan, låt svalna något och skär sen kakan i rutor.
 
Kommentera här!