
Det här receptet har sitt ursprung i vår familj från den period då Sofia gick på Tärna folkhögskola utanför Sala. De serverade det här brödet där och det har sedan blivit ett av våra favoritbröd när det kommer till hembakat matbröd. Det är ett så enkelt recept men blir ett väldigt gott resultat och vi har gjort det bland annat för att ta med upp till fjällen då det håller sig väldigt bra.
Receptet ger två stycken limpor som är saftiga och goda och innehåller mycket nyttigheter som t.ex. linfrön och vetekross. Det är också ett väldigt hållbart bröd som håller sig saftigt länge men som även blir bra om man stoppar det i frysen.
Matbröd kan vara en sån där sak som verkar skrämmande när man inte gjort det förut och då är ett recept som det här perfekt att börja med. Till att börja med så innehåller receptet ingen jäst utan använder sig istället av bikarbonat som jäsmedel. För det andra så är det ingen deg i den benämningen att något ska knådas utan av det här receptet så blir det mer en smetliknande konsistens som man sen bara fördelar i två brödformar och låter dem sköta sig själv i ugnen.
Recept
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
1 liter filmjölk
0,5 dl rapsolja
2 dl mörk sirap
2 dl linfrön
2 dl vetekross alt 2 dl solroskärnor (solroskärnor kan leda till att brödet blir lite grönaktigt i färgen)
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader VANLIG UGN INTE VARMLUFT.
Smörj två stycken brödformar (avlånga sockerkaksformar) ganska generöst.
Blanda alla ingredienser till en jämn smet, konsistensen kommer vara tjock men fortfarande kletig. Fördela sen smeten jämnt mellan formarna och grädda längst ner i ugnen i ca 1 timme och 20 minuter. Tiden kan variera mellan ugn till ugn men om du testar att sticka i bröden så ska de vara torra när du sticker i dem. Bröden kommer även stilla sig lite medan de svalnar så lite "rester" på stickan är ok men det ska inte vara blött.

Min favoritsmörgås med det här brödet är ett gott salt smör och någon stark ost men det passar såklart lika bra med vilket pålägg som helst.