123 kakor

recept småkakor
Idag fyller pappa 55 år så jag tänkte att jag skulle dela med mig utav hans favoritsmåkakor.
123-kakor är mördegskakor som man kan smaksätta på flera olika sätt t.ex. med vanilj eller choklad/kakao. För att göra pappas favoritkakor så smaksätter jag med kakao och vaniljsocker.
Det är en riktigt enkel deg med ingredienser som många brukar ha hemma och sen så går det väldigt fort att göra dem vilket gör dem till perfekta småkakor om man vill ha något gott och enkelt att bjuda på.
Namnet 123 kakor kommer från proportionerna av ingredienserna i receptet som bara innehåller tre ingredienser utöver den smaksättning man vill lägga till.
Receptet är ett sånt som har funnits i familjen länge. Mamma har lärt sig det av sin mamma som säkert fått lära sig det av sin mamma och jag kan förstå varför det har följt med länge. 
Även den här kakan är en sort som vi alltid har gjort till kalas och högtider,  dels för att det är pappas favoritkakor men även för att det är en lätt kaka att göra, man kan göra många och dem går utmärkt att frysa om man vill göra dem i förväg.
 
Recept
 
1 hg socker (cirka 1,2dl socker)
2 hg smör (200 gram)
3 hg vetemjöl (cirka 5 dl)
Smaksättning 1: kakao efter smak (ca 1-2 msk), vaniljsocker (1-2 tsk) (våra favoriter)
Smaksättning 2 "Syltkakor": 1-2 tsk vaniljsocker, sylt 
Smaksättningar kan man som sagt variera beroende på vilken sorts kakor man vill ha. Vi gör oftast chokladsmaksättning men degen går även utmärkt att göra syltkakor på. 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Det här är en sån deg där man kan mäta upp alla ingredienser tillsammans och sen jobba ihop den till en smidig deg. Degen ska inte kännas kladdig men det är också viktigt att inte jobba in för mycket mjöl då det leder till torra och kompakta kakor. Ett tips är därför att börja med mindre mjöl än vad som står i receptet. Jag brukar spara ungefär 1 dl från mjölet som man kan tillsätta om det behövs. D
Degen ska sen rullas till bollar. Även här kan man anpassa storleken lite med följd att man kanske får utöka gräddtiden lite beroende på hur stora kakor man vill göra. 
För chokladkakor så doppa ena sidan av kakorna i pärlsocker och platta till dem lite innan de placeras på plåten. Kakorna flyter inte ut jättemycket så det går att placera dem ganska tätt på plåten utan att de flyter ihop.
För syltkakor så rullar du fortfarande bollar men gör ett litet lillfingerstort hål i varje boll och fyll med sylt.
Grädda kakorna på 200 grader i ca 10-12 minuter.
 
.
 

Kommentera inlägget här: