Bondkakor

recept småkakor
Finns det egentligen någon annan kaka att börja min bakblogg med? Bondkakor är en småkaka som jag är uppvuxen med, men även en som mamma kommer ihåg från sitt hem och sin uppväxt. Det är en väldigt klassisk kaka med ganska enkla ingredienser.
  För mig är det självklara kakor att baka till högtider och födelsedagar. Det är dels för att de är väldigt lätta att göra men även för att de blir väldigt goda i slutänden
. Kombinationen av den hackade mandeln och sirapen blir tillsammans en väldigt god och knäckig kaka utan att någon av ingredienserna tar över för mycket.

Jag har fått lära mig att baka för hand. Det är det jag finner rogivande med bakning. Du kan inte stressa fram en kakdeg för då kommer resultatet i slutändan inte att bli bra. Man kan självklart göra kakdegen i maskin också men det tar bort lite av känslan när man bakar. Det är lättare att överjobba degen eller t.ex. mala mandeln för fint när du kör den i maskin istället för att jobba för hand. 
 
Recept
 
200 g smör
2 msk sirap
1,5 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
50-75 g sötmandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja sedan med att grovhacka mandeln. I många andra recept så står det att man ska mala mandeln men vi har alltid hackat den för att det är gott med kontrasten mellan den knapriga mandeln och kakan när det finns lite mandelbitar i den. 
När mandeln är hackad så blanda den med övriga ingredienser till en deg. Degen ska sedan formas till en rulle, tjockleken på rullen kan variera lite beroende på hur stora kakor man vill göra då det är här man kan anpassa storleken på kakan i slutänden. Ett bra mått brukar vara ungefär 4-5 cm i diameter. 
Rullen delas sedan i centimetertjocka skivor och läggs på plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut lite grann under gräddning men ett bra mått brukar vara att lägga ca 20 kakor på en plåt så har de rum att gräddas.
Grädda kakorna i 175 grader, mitten av ugnen i ca 10-12 min eller tills dess att kakorna har en fin gyllenbrun färg. Man får låta dem stå lite längre än vad man tror, de blir inte brända utan den mörkbruna färgen gör att smaken av mandeln och sirapen kommer fram på ett fint sätt. 
 

Kommentera inlägget här: