Rullrån

recept småkakor
Det första receptet som bakades och fotograferades till den här bloggen var Rullrån. Mamma hade önskat sig ett rullrånsjärn i julklapp och det var därför spännande att pröva det sen i mellandagarna. Jag hade ingen relation till kakorna innan men vet att det är en klassisk småkaka och att den är lätt att variera med antingen smaksättning på smeten, att doppa rånen i choklad eller att fylla rånen med något gott.
Receptet är taget ur boken "Hela Sveriges Bästa Bakverk, Kakburken" av Mia Öhrn som är en bok med recept från flera olika duktiga bagare däribland ursprungsmannen till det här receptet, Fredrik Nylén som driver bloggen Fredriks fika.
Fredriks fika är ytterligare en sån blogg som man kan gå in på och titta bara för att det är så fina bilder och enkla, goda recept. Fredrik skriver på ett sånt sätt att det
är lätt att förstå recpeten och de recept jag har prövat har alla blivit bra tack vare de tydliga instruktioner som finns.
Att göra rullrån var både pilligt och varmt men jag och mamma hjälptes åt och då fick man in snitsen efter ett tag. Det finns alltid saker man kan fixa till, t.ex. grädda rånen lite hårdare med lite mindre smet i järnet eller kanske smaksätta rånen med någon krydda så att det blir en tydligare smak på själva kakan. Det är sådant som man får pröva sig fram med ju mer man bakar dem helt enkelt. Man ska inte vara rädd för att det blir fel, allt är en chans att lära sig något värdefullt till nästa gång.
De här kakorna blev inte perfekta på första försöket men de blev goda och jag kommer absolut att pröva att baka dem igen, då med åtanke på det jag skrev tidigare. 
Inlägget med receptet på rullrån hos Fredrik hittar du här: https://fredriksfika.allas.se/rullran/
 
Recept
 
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl vatten

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kallt vatten till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret.
3. Värm rånjärnet på båda sidor på spisplatta  på medelvärme och smörj det första gången med smör.
4. Klicka i ungefär 1-2 msk smet. Grädda rånen guldgula på båda sidor och rulla ihop dem så fort de är färdiggräddade.

Kommentera inlägget här: