Nobake paj med dumle

Pajer recept
 
Choklad är en av mina favoritsmaker och den här pajen är verkligen en chokladälskares dröm. Den har en botten gjord av ballerinakakor som man sedan toppar med en len chokladfudge och valfritt chokladigt godis, i det här fallet Dumlekolor och lite flingsalt. Pajen kommer ursprungligen från bloggen "Fridas bakblogg" som drivs av Frida Skattberg. Det är en fantastiskt härlig blogg som varvar smarriga bakverk med fina vyer av Gotland och bilder på hennes fina familj. 
Det här är också ett koncept som kallas för nobake, det innebär att du inte använder ugnen utan den enda värmekällan är från spis eller kokplatta. Övrig tillagning är via kyl eller frys. Det är väldigt smidigt om man har begränsade resurser till ugn eller bara vill förbereda ett gott fika.
 
Recept
 
Pajskal
60 gram smält smör
200 gram eller 1 paket ballerinakakor
Chokladfudge 
400 gram choklad, minst 55 procent kakaohalt
1 burk sötad kondenserad mjölk
Topping
cirka 1 påse dumlekolor
lite flingsalt
 
Du gör så här:
Börja med att mixa ballerinakakorna till ett fint "pulver" i en matberedare eller om du inte har tillgång till en matberedare så går det lika bra att krossa dem i en mortel. Jag använde Ballerina mjölkchoklad men kan tänka mig att vanliga Ballerinakakor eller Ballerina kladdkaka borde fungera lika bra. Blanda sedan i det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en pajform med cirka 22 cm i diameter.Låt pajskalet vila i 30 minuter.
 
För fyllningen så smälter du chokladen och blandar med den kondenserade mjölken. Bred ut fudgen i pajskalet, tryck sedan ner dumlekolor i fudgen och toppa med lite flingsalt.
 
Servera pajen tillsammans med lite vispad grädde eller turkisk yoghurt.
 
Receptet ovan är hur Frida har det i sin blogg. Resultatet blev väldigt bra om än väldigt mäktigt och ska jag göra den igen så kommer jag göra några små ändringar. Det jag skulle pröva är att göra lite mer av pajskalet så att det passar en större pajform. Jag skulle även blanda chokladen som används i fudgen så att det kanske är hälften mjölkchoklad och hälften mörk för att minska det mäktiga i pajen. Dels genom att pajen blir grundare och att fyllningen blir lite sötare.
 

Kommentera inlägget här: