Britt-Maris äppelpaj (Knäcktäcke-paj)

 
Nästa recept är på en paj som är en riktig favorit hos alla i familjen. I mammas rosa bok står den under namnet Britt-Maris äppelpaj så min gissning är att vi någon gång har fått receptet från farmor. Var hon sen tagit det ifrån går tyvärr inte att svara på. 
Pajen kallas av oss för knäcktäcke-paj med hänsyn till smeten som när den gräddas blir lite krispig och får en god knäckig smak av sirapen. Vi brukar oftast göra den med äpplen eller rabarber men i grundreceptet så var det päron. Den blir lika god med alla tre men min favorit är med rabarber då kombinationen ihop med det ganska söta "locket" och den syrliga rabarbern blir väldigt bra.
 
Recept
 
4-6 äpplen, päron eller motsvarande mängd rabarber
 
150 gram smör
2 dl mjöl
2 dl socker
2 dl havregryn
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
0,5 tsk bakpulver
 
Skölj frukten, skala äpplen och päron och skär dem i mindre bitar alternativt skär bort fula bitar från rabarbern och skiva sen ner den i mindre bitar. Lägg frukten i en pajform.
Smält smöret och blanda sen i övriga ingredienser till en smet. Bred ut den över frukten.
Grädda i cirka 25 minuter på 175 grader, mitten av ugnen. Pajen är klar när täcket har fått en fin gyllenbrun färg.
Servera pajen med vad du själv tycker om. Den passar både med grädde, vaniljsås eller vaniljvisp.
 
 

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Anna:

skriven

Denna låter verkligen jättegod! Vad är den korrekta mängden havregryn?

Svar: Hej, tack för att du uppmärksammade mitt fel :) pajen är verkligen jättegod.Korrekt mängd havregryn är 2dl och det som fallit bort är 0,5 dl sirap. Har även rättat till i inlägget. Hoppas du blir nöjd med pajen om du provar./ Lisa
stisskaka.blogg.se