En av mina favoriter när det kommer till småkakor är den klassiska hallongrottan. Kombinationen med en vaniljsmakande mördeg och hallonsylt tillsammans blir riktigt gott och det gör att hallongrottor, eller syltkakor som vi alltid kallat dem är en sån där kaka som ska finnas med vid kalas och högtider om jag får bestämma.
I det här fallet är det dock inte den klassiska hallongrottan som jag ska dela med er utan ett recept på hallongrottspaj som jag hittade hos Jennys Matblogg. I fredags så skulle vi fira Rebecca som fyllt år nu i mars och det var upp till mig och Fia att stå för mat och efterrätt. Jag visste att jag ville göra en paj och valet föll till slut på den här eftersom det var ingredienser som oftast finns hemma och jag ville slippa gå och handla om det gick.
Hallongrottspaj är kort och gott att istället för att grädda hallongrottorna i separata formar så att det blir småkakor av dem så rullar man bollar och placerar i en lämplig pajform. Snabbt, smidigt och väldigt gott.
Recept
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
hallonsylt ( fast sylt )
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa. Fungerar även med att grädda i en vanlig pajform, strunta då i att smöra och bröa. Jag gjorde dubbelsats på degen och fick ut en normalstor pajform samt några portionspajformar.
Tärna smöret, tillsätt sedan de torra ingredienserna och arbeta för hand eller med maskin ihop allt till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop. Jag kan även rekommendera samma recept på deg men istället för sylt så fyller du bollarna med karamelliserad mjölk (dulce de leche) och toppar med lite flingsalt.
Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills kakan börjar få färg.
Ta ut och pudra över rikligt med florsocker.Servera med lättvispad grädde.