
Nu har det gått ett tag sen jag kom ut med ett inlägg. Jag får skylla på förkylning, feber och fokus på andra saker än att baka tyvärr. I det här inlägget så tänkte jag dela recept på kanelbullar och visa på att baka bullar inte behöver vara något stort och skrämmande projekt utan att det kan faktiskt vara något som man kan svänga ihop "bara sådär". Kanelbullar är ett lätt recept att skala ner så att man kan göra en plåt eller två och på så sätt snabbt och enkelt få hembakat fikabröd som är gott men som också passar att frysa in om man får några över.
Och finns det något godare än en nybakad kanelbulle egentligen ?
Recept
Det här receptet är det som är taget från vetemjölspåsen, man kan alltid krydda upp degen lite extra och fyllningen går lika bra att smaksätta med vanilj som med kanel eller kardemumma.
Receptet här är också anpassat efter att baka med 5 dl mjölk vilket ger ca 40 bullar, idag så bakade vi på hälften av detta och fick ut ungefär 20 normalstora bullar.
5dl mjölk
125-150g smör
50g jäst
1dl vit sirap eller strösocker (använder alltid socker)
0,5 tsk salt
om man vill kan man tillsätta 1-2 tsk mald eller stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
Smör
Strösocker
Kanel
Pensling och garnering
Ägg att pensla med
Pärlsocker
Värm mjölken i en kastrull till den är fingervarm (37 grader), ta sen kastrullen från värmen. Smula ner jästen och rör ut den så att den löser sig. I vissa recept så står det att man ska smula ner jästen i en separat bunke och lösa upp den med lite av mjölken innan man tillsätter resterande ingredienser men det går även att tillsätta allt till degvätskan i kastrullen. Det viktiga är att jästen löser sig så att degen jäser som den ska. Tillsätt heller inte allt mjöl utan spara en del till utbakningen.
När alla ingredienser tillsatts så blanda degen tills den är blank och slät. Täck sedan med en bakduk och låt jäsa i rumsvärme i cirka 30-40 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång rektangulär form som är ca 1 cm tjock.
Här kan man antingen välja att blanda ihop smör, socker och kanel eller vanilj innan man brer på det på degplattorna eller så brer du först på smör och strör över strösocker och kanel eller vanilj var för sig. Det blir lika gott hur man än gör.
Bre fyllningen över degplattorna som du sen viker på mitten längs långsidan.
Skär degplattorna i tunna remsor. Ta sen varje remsa och snurra ändarna åt varsitt håll så att de skapar en spiral. Spiralen snurrar man sedan ihop till en knut.
Ett annat sätt att forma bullar är att när man brett på fyllningen på degplattan så istället för att vika den på mitten så rullar man ihop den till en rulle, ungefär som att rulla ihop en rulltårta. Då skär man skivor och gräddar istället. Det enda som skiljer sätten åt är bullarnas slutgiltiga utseende.