
Mjuka kakor är något som jag gillar att baka väldigt mycket. Det är lätt att variera smak och konsistens på kakan, det går rätt fort att röra ihop smeten och blir det något över så funkar det väldigt bra att frysa in men egentligen är ju en mjuk kaka som allra godast när den är nybakad och ljummen ihop med ett kallt glas mjölk eller en kopp kaffe.
I onsdags så beslöt jag mig för att jag skulle röra ihop en kaka till kvällskaffet och Sveriges mästerkock på tv. Valet föll på ett recept på "Kanelbullesockerkaka" hos Fredriks fika som jag tipsat om tidigare här i bloggen. Fredriks blogg är en av mina största källor när det kommer till att söka efter recept online och allt som oftast så hittar man ju något gott man vill pröva.
Kakan i det här fallet var en sockerkakssmet som varvas med en blandning av socker, kardemumma och kanel och sen toppas med ännu mer av sockerblandningen så att det bildas en krispig yta på kakan.
Jag är just nu en av dem som är hemma med snuva, hosta och feber så ska försöka lägga upp recept lite tätare. Bakning är iallafall för mig något lugnande och något jag vänder mig till när jag behöver stressa av. Jag hoppas att jag kan dela med mig av den känslan i mina inlägg.
Recept
Här hittade jag receptet: https://fredriksfika.allas.se/kanelbullesockerkaka/
3 st ägg
2 dl socker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk nymalen kardemumma
2 dl socker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk nymalen kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en springform på cirka 20 cm i diameter, det fungerar även med en avlång eller vanlig sockerkaksform. Anledningen till att en springform nämns i det här receptet är att man kommer toppa kakan med en del av strösockerblandningen och ska kakan sen vändas så kommer en del av det rasa av. Jag använde mig av en limpform i det här fallet och tycker det fungerade lika bra med det. Använd helt enkelt det som är smidigast för dig.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt smör, mjöl och mjölk i äggvispet och vänd ihop till en jämn smet.
Blanda socker, kanel och kardemumma till fyllningen.
Fördela hälften av smeten i formen och strööver hälften av fyllningen. Ha på resten av smeten och toppa med det sista av fyllningen.
Baka mitt i ugnen 35-40 minuter. Känn med en sticka i mitten att den kommer ur torr.
Låt kakan svalna i formen innan du tar ut den.
Baka mitt i ugnen 35-40 minuter. Känn med en sticka i mitten att den kommer ur torr.
Låt kakan svalna i formen innan du tar ut den.