Rabarberkaka med kardemumma och brynt smör

mjuka kakor recept
Vi hade lite rabarber kvar efter att ha gjort en smulpaj förra helgen. Pappa kom då på idéen att göra en rabarberkaka med dem som var kvar och hade hittat ett recept som han tyckte vi skulle pröva. Jag var inte sen att haka på då kakan innehöll mycket smarriga saker som brynt smör, nystött kardemumma och självklart rabarber. Resultatet blev mycket lyckat, en mjukseg kaka med smak av kardemumma och brynt smör och god syrlighet från rabarber. Vi åt den tillsammans med vaniljglass men kan tänka mig att vispad grädde till kan bli väldigt gott också.
Receptet hittade vi hos "Allt om mat".
Recept
100g smör
1tsk kardemummakärnor
2 ägg
3dl strösocker
2 kryddmått vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2 kryddmått salt
ca 4 rabarberstjälkar, gärna ganska tunna
 
riven kokos till formen
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det bli brynt och gyllene. Brynt smör är när man låter det smälta och sen fortsätter värma på smöret tills dess att man ser att det börjar byta färg och få en lite nötaktig smak och doft.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel, det ska inte bli till ett pulver utan det gör inget om det är lite större bitar kvar.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver så att det blir pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman.
Rör ner det brynta smöret i äggsmeten och blanda sen ner de torra ingredienserna. Rör så att det blir en slät smet.
Smörj en form med löstagbar kant och bröa den med riven kokos. Häll i smeten i formen. 
Skär rabarber i stavar, dela på längden om de är tjocka. Lägg i ett fint mönster ovanpå smeten. Det är inte säkert att 4 stjälkar behövs utan det kan vara lite mer eller lite mindre beroende på hur tjocka stjälkar det är.
Strö över resten av kardemumman över rabarbern och kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Vi gräddade mer mot 35 och kakan blev bra om än lite övergräddad i kanten så det beror nog mycket på hur ens egen ugn fungerar. Kakan ska vara lite kladdig och seg när den är klar.
Låt den svalna och servera tillsammans med lättvispad grädde eller allra helst vaniljglass.

Kommentera inlägget här: